ANTSPENIS. KADA, KAIP NAUDOTI IR KAIP ATSISAKYTI?

Atspenis – tai plono silikono „spenelio imitacija“. Jų būna įvairių formų, dydžių ir net tėkmės.

Antspenis tapo gana papuliaria papildoma priemone, traktuojama kaip panacėja visiems žindymo sunkumams spręsti. Ištiesų, tai yra laikinas pagalbininkas tam tikrose situacijose. Deja, jis gali ne tik padėti, bet ir sukelti papildomų sunkumų.

Draugas ar priešas?

Anstpenis gali būti gera pagalba ir kartais yra trumpą laiką naudojamas žindymo specialistų, kai speneliai yra įpatingai sužaloti, kai mažyliui yra krūties aversija dėl naudoto buteliuko, kai dėl anatominių ar kitokių priežasčių naujagimis tiesiog neapžioja krūties.  Taip pat draugas, kai tai vienintelis „šiaudas“ išlaikantis žindymą.

Priešas, kai rekomenduojamas nesigilinant į žindymo problemas. Tai nėra magiškas daiktas, kuris išspręs visus sunkumus. Tai nėra ir daiktas, kurį reikia gabentis į gimdymo namus „o jeigu“. Nors trūksta studijų, kaip žindymą veikia nauji silikoniniai antspeniai, tačiau senieji lateksiniai iki 32 procentų sumažindavo žindymo metu gauto pieno kiekį. Taip pat yra didelė problema ta, kad speneliai nėra universalaus dydžio, taigi antspeniai – irgi. Blogai parinktas antspenis tikrai įtakos pieno ištraukimą, gali vesti į laktostazes, ir vėlgi, kelti skausmą.

Patariama nenaudoti antspenių bent jau pirmas 24h. Pirma, tai priešpienį per antsenį ištraukti yra nuo „sunku“ iki „neįmanoma“. Nes jo nedaug, jis tirštokas ir lipnus. Antra, naujagimiai gimsta be įsivaizdavimo, koks yra spenelis. Pirmieji žindymai „įspaudžia antspaudą“ naujagimio pasamonėje, koks tas mamos spenelis yra. Todėl esant sunkumams rekomenduojama priešpienį sugirdyti žindymui draugiškais būdais.

Kada dažniausiai atspenis naudojamas?

Kai žindymas yra skausmingas. Tai pagrindinė antspenio naudojimo priežastis, kai jis naudojamas kaip „barjeras“ skausmui mažinti. Visgi, didžioji dalis skausmingų žindymų yra dėl netinkamo naujagimio priglaudimo prie krūties įtakojamo negilaus apžiojimo. Šias problemas galima spręsti su žindymo pagalba, taisyklingu kūdikio priglaudimu. Kita skausmingo žindymo priežastis gali būti liežuvio/lūpos pasaitėliai. Tačiau tai jau funkcinė problema, nes vaikelio liežuvis, raumenys nedirba taip, kaip turėtų net ir naudojant antspenį. Tad skausmingo žindymo priežasčių ieškoti yra būtina.

Kai įtraukti/plokšti speneliai. Čiulpimo (ang.sucking) refleksas sužadinamas dirginant viršutinį gomurį. Būtent dėl to tokiais atvejais antspenis „veikia“. Tačiau svarbu žinoti, kad labai dažnai plokšti/ įdubę speneliai nėra problema – vaikelio burnytes vakuumas ištraukia ir suformuoja spenelį. Esant įtrauktiems/įdubusiems speneliams labai svarbu kokioje pozoje mama žindo, kaip priglaudžiant laikoma krūtis.

Kai naujagimis tiesiog neapžioja krūties. Kartais net su pagalba naujagimis iš pradžių tiesiog neapžioja krūties. Neretai taip nutinka mažesnio svorio, neišnešiotiems naujagimiams arba kai naujagimio itin žemas raumenų tonusas, mažai riebalinio audinio skruostuose, anatomiškai itin maža burnytė.

Vienos studijos parodė, kad neišnešiotiems naujagimiams pavyko žindant gauti daugiau pieno su antspeniu, nei be jo (tačiau šios studijos buvo mažos apimties).

Antspeniai yra skirtingi

Teisingas antspenio parinkimas yra labai svarbu, nes jei antspenis bus per mažas – žindymas su juo ir toliau/dar labiau traumuos spenelį. Per didelis mamai ar mažyliui antspenis neleis vaikeliui tinkamai apžioti ir žįsti, tai gali vesti į neefektyvų pieno ištraukimą. Reiktų vengti naudoti antspenius, kurie yra „universalaus dydžio“.

Kaip sužinoti savo dydį?

Pamatuokite savo spenelį ramybės būsenioje milimetrais (tik spenelį, be rudojo laukelio) ir pridėkite 4 mm. Dabar žinote, kokio dydžio antspenio Jums reikia !

Paprastai antspeniai skirstomi į S, M ir L dydžius:

S dydis (įprastai iki 20mm) – dažniausiai naudojamas neišnešiotiems, mažo svorio naujagimiams ir, žinoma, mamoms, kurių speneliai mažesni.

M dydis ( nuo 21mm iki 23mm) yra dažniausiai naudojamas vidutinis dydis.

L dydis ( nuo 24 mm) rečiau naudojamas dydis spenelių nuo 20 mm pločio savininkėms.

 Keli mm į vieną ar kitą pusę , taip pat ir pačio antspenio forma gali sudaryti didelį skirtumą, tad pvz.: skirtingų firmų to pačio dydžio antspeniai gali ir tikti, ir netikti.

Tinkamas antspenis parenkamas ne tik pagal spenelio dydį, bet ir pagal vaikelio burnytę. Antspenio „spenelio“ dalis turi būti pilnai mažylio burnytėje, žindant lūpos atpalaiduotos ir apgaubę spenelį.

Jei mažylis apžioja nepilnai – tikėtina, kad antspenis per didelis.

Formos ir dydžiai :

„Bekontaktis” (kairėje), apvalus ir kontaktinis antspeniai

Kontaktinis. Itin plono silikono, su „nuopjova“, dėl kurios kūdikis liečiasi tiesiogiai prie krūties ir geriau stimuliuoja krūtį.

Apvalus. Seniau tai buvo pagrindinė forma, dabar sutinkamas rečiau.

„Bekontaktis“. Naujagimis nesiliečia prie spenelio, tiesiogiai jo nestimuliuoja. Kartais rekomenduojamas norint sugrįžti prie krūties nuo buteliuko, bet bendrai rekomenduojamas mažiausiausiai..

Kad būtų aiškiau, jog visi antspeniai skirtingi – žemiau parodyta M dydžio skirtingų gamintojų antspeniai. Matyti, kad skiriasi ne tik plotis, bet ir pačio spenelio aukštis.

Kaip patogiai užsidėti atspenį?

1.Švariomis rankomis išspauskite šiek tiek pieno ir sudrėkinkite antspenio „sparnelius“ bei vidų..

2.Išverskite antspenį lyg skrybėlę.

3.Priglauskite prie spenelio, šis turėtų būti centruotas.

4.„Prilipinkite“ sparnelius.

Nesvarbu, ar naudojatės antspeniu, ar žindote be jo – taisyklingas glaudimas prie krūties išlieka labai svarbu!

Kūdikis yra tiesėje, atsisukęs į Jus ir prigludęs visu kūnu.

Spenelis „rodo“ į kūdikio nosytę.

Sulaukiama, kol kūdikis plačiai išsižios (matematiškai kalbant – apie 90 laipsnių kampu) ir tuomet glaudžiate prie krūties (pirmas glaudimo taškas- smakriukas).

Naudojant atspenį svarbu užtikrinti, kad vaikelis žinda efektyviai:

Girdimas aktyvus rijimas. Rijimas pradžioje turėtų girdėtis kas 1-2 patraukimus. Krūtis po žindymo suminkštėja.

Pasišlapinimai. Pasišlapinimai yra vienas iš rodiklių, kad mažyliui pakanka pieno. Iki 6-tos paros minimalūs psišlapinimai didėja su kiekviena para tolygiai ( 1para -1, 3 para -3 ir tt.). Nuo 6-tos paros turi būti ne mažiau nei 6 skaidrūs pasišlapinimai.

Tuštinimąsis. Bent 3 kartai per parą iki 5-6 sav. Vėliau gali suretėti.

Anspenio atsisakymas

Yra ne vienas būdas ar „gudrybė“ kaip pabandyti atsisakyti antspenio. Visgi, nors žemiau pateikiau ne vieną patarimą, tačiau labiausiai rekomenduoju dirbti kartu su žindymo specialistu.

„sukeitimas“

Priglauskite vaikelį prie krūties su anspeniu ir leiskite pradėti žįsti. Sulaukus pieno atleidimo švelniai ištraukite krūtį iš burnos, nuimkite antspenį ir vėl taisyklingai priglauskite vaikelį. Tokį „manevrą“ reikia atlikti labai greitai. Vieniems vaikeliams progresas gali būti vieniems lėtesnis, kitiems – greitesnis.

Patarimai:

  Stenkites neuždelsti tarp maitinimų ir per daug neišalkinti vaikelio. Peralkęs vaikelis, tikėtina, nelabai norės bendradarbiauti.

Pradėkite nuo pirmo dienos žindymo. Rytinių žindymų metu pienelis atleidžiamas greičiau, vaikelis pailsėjęs ir dar neišvargintas dienos įvykių. Netinkamiausias laikas pradėti bandyti atpratinti nuo atspenio – vakaras.

Oda- oda kontaktas gali padėti vaikeliui nurimti ir noriau žįsti be antspenio.

   Duokite vėl žįsti su antspeniu jeigu matote, kad vaikelis labai irzlus ir abu patiriate patiriate stresą, vėl ir vėl nepavykstant apžioti krūties. Atpratinimas gali būti lėtas procesas, tad priimkite tai kaip naujo įgūdžio mokymąsi.

Taisyklinga žindymo poza, komfortas abiems su vaikeliu ir , be abejo,  priglaudimas prie krūties yra labai svarbu, tad jei dėl to kyla sunkumų – kreipkitės į žindymo specialistą.

Jei norisi pabandyti pradėti žindymą iškart be antspenio, yra keli patarimai, kurie gali padėti paskatinti mažylį apžioti krūtį.

Išspauskite kelis lašus pieno ant mažylio viršutinės lūpytės, burnytės ir palikite šiek tiek lašų ant spenelio. Tai paskatina norą žįsti.

Prieš žindymą galite kelias minutes nusitraukinėti pieną rankomis arba pientraukiu, vakuuminiu pientraukiu (rasite čia), kol sulauksite pieno atleidimo. Tai naudinga kai vaikelis itin irzlus žindymo pradžioje, kol sulaukia pieno atleidimo.

Prieš žindymą galite kelias minutes nusitraukinėti pieną vakuuminiu pientraukiu, kol sulauksite pieno atleidimo.

Priglauskite vaikelį prie krūties ją suformuojant, kad būtų patogiau giliai apžioti. Toks suformavimas dar vadinamas „sumuštiniu“ (ang. sandwich hold), nes krūties audiniai švelniai suspaužiami (susiploja) ir įduodami mažyliui lyg valgant sumuštinį.

Jei speneliai plokšti ar įdubę, švelniai juos patrinkite tarp pirštų, kad dėl stimuliacijos susiformuotų. Jei tai nepadeda ir vaikelis nenoriai apžioja krūtį, galite naudoti spenelių ištraukėją.

Taikykite krūties kompresiją.

Pabandykite pasiūlyti krūtį be antspenio tuomet, kai vaikelis mieguistas, pvz. Per vadinamą „dream feed“ (maitinimą per  miegus).

Prisiminkite – antspenio procesas kiekvienai šeimai skirtingas procesas, tad jo trukmė priklausys nuo daugelio faktorių. Jei vaikelis nežinda be anstpenio – žindykite su juo. Svarbiausia, kad mažylis nesusierzintų prie krūties – tai gali iššaukti žindymo streiką.

Emilija Vičiūnienė
Soc. Tinklai
Latest posts by Emilija Vičiūnienė (see all)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *