ALERGIJA IR JAUTRUMAS KARVĖS PIENO BALTYMUI

Karvės pieno baltymas laikomas vienu dažniausių alergiją ar netoleranciją iššaukiančių baltymų, todėl yra vienas pirmiausiai  rekomenduojamų eliminuoti produktų įtariant problemą.

Kuo skiriasi karvės pieno baltymas nuo žmogaus pieno baltymo?

Žmogaus piene nėra randama vieno dažniausiai alergines reakcijas išprovokuojančios komponento – beta laktoglobulino. Taip pat, karvės ir žmogaus pienas skiriasi jame esančių išrūgų ir kazeino baltymų santykiu ( 60:40 žmogaus piene ir 20:80 karvės piene). Kazeinas – pagrindinis pieno alergenas. Jis sudaro iki 80 proc. visų pieno baltymų ir yra atsparus karščiui, todėl net vartojant termiškai apdorotus karvės pieno produktus, šis baltymas patenka per mamos pieną mažyliui, taip pat yra randamas net ir hidrolizuotuose karvės pieno mišiniuose.

Skirtumas tarp netolerancijos ir alergijos

Alergija karvės pieno baltymui  (KPB) pasireiškia per imunologines reakcijas, o jautrumas – be imunologinio atsako. Kliaujantis vien klinikiniais simptomais sunku išskirti, kur tai tik netolerancija, jautrumas, o kur jau imunologinis atsakas – alergija, todėl, žinoma, esant simptomams atliekami tolesni tyrimai.

Pagrindinis kriterijus alergijai karvės pienui diagnozuoti yra išsami anamnezė kartu su diagnostinių tyrimų rezultatais. Mamai tokiu atveju yra skiriama eliminuojamoji dieta, kai ir raciono pašalinami karvės pieno baltymai ( ne tik karvės pieno produktai, bet ir gaminiai, kuriuose jo yra). Odos dūrio mėginio tyrimas padeda nustatyti greito tipo alergines reakcijas ir tinka tirti įvairaus amžiaus vaikus (taip pat ir kūdikius). Odos lopo mėginiais nustatomos lėto tipo reakcijos,  pasireikškiančios po 1-3 parų.

Kaip pasireiškia alergija/ jautrumas karvės pieno baltymui?

Simptomai pasireiškia per 3 sistemas : virškinimo, kvėpavimo ir odos, dažniausiai per pirmąjį gyvenimo mėnesį, o įvedus pieno mišinį – savaitės laikotarpyje.

Bėrimai/ egzema,

Dažnas/gausus atpylinėjimas, atsisakymas žįsti/ gerti pieno mišinį

Stiprus pilvelio pūtimas, diegliai

Užsikimšusi nosytė

 Irzlumas

Tuštinimasis su kraujo siūleliais, itin vandeningos, putotos, žalsvos išmatos arba priešingai – užkietėję viduriai

Raudonas žiedas aplink išangę

Prastai priaugama svorio

Kvėpavimo sutrikimai (esant alerginei reakcijai)

(Žinoma, šie simptomai – nebūtinai susiję su jautrumu/alergija KPB, todėl būtina specialisto konsultacija)

Alerginis bėrimas

Kaip dažnai pasireiškia jautrumas/alergija?

Įvairių mokslinių tyrimų duomenimis jautrumas/alergija KPB svyruoja tarp 2-5 % (nors manoma, kad gali siekti iki 15 proc.) naujagimiams ir kūdikiams iki vienerių metų. Remiantis tyrimais, 0,5 % žindomų mažylių pasireiškia netoleracija/alergija  karvės pieno baltymui motinos piene.

Pirmųjų metų gale jautrumas/ alergija sumažėja 45-50 % atvejų, iki trečių metų net 90 %!

Kūdikių maitinimas krūtimi mažiausiai 6 mėnesius ir vėlyvas kieto maisto įtraukimas (po 4-6 mėn.) sumažina riziką išsivystyti alergijai karvės pienui ir atopiniam dermatitui iki 3 metų.

Kaip ilgai karvės pieno baltymas būna mamos piene?

Karvės pieno baltymo koncentracija mamos piene piką pasiekia  2 valandos po suvartojimo, ir yra nefiksuojamas praėjus 24 valandoms.

Laktozė ir karvės pieno baltymas – ne tas pats, tačiau..

Neretai pastebint, kad mažylio organizmas reaguoja į karvės pieno produktus žindanti mama įprastą pieną, sūrį, varškę ir tt. Pakeičia į neturinčius laktozės. Tačiau tokiu atveju rezultato nesulaukia, nes.. karvės pieno baltymas ir laktozė nėra tas pats. Laktozė – pagrindinis pieno angliavandenis. Kad ji būtų įsisavinama, reikalingas fermentas laktazė. Jei šio fermento trūksta, pasireiškia simptomai, tokie kaip viduriavimas, pilvo pūtimas, maudimas. Žindomam mažyliui, negaunančiam karvės pieno produktų laktozės netolerancijos jiems nebus (Labai retais atvejais pasitaiko pirminė netolerancija laktozei mamos piene. Tačiau ši būklė reta, ir pastebima iškart po gimimo)

Visgi, alergija karvės pieno baltymui gali iššaukti  mamos pieno laktozės netoleranciją. Tokia netolerancija vadima antrine, nes yra laikina (tai – ne alergija mamos pienui!).

Taip nutinka todėl, kad laktazė yra gaminama plonąjame žarnyne, todėl kai yra pažeidžiamas jo epitelis (alergijos, jautrumo atveju), išsivysto antrinė laktozės netolerancija dėl sutrikusios laktazės gamybos – laktozė nebūna efektyviai skaidoma.

Tokiu atveju kūdikis gali pradėti tuštintis putotai, žaliai, jam dažnai pučia pilvuką.

Kiek laiko trunka išnykti požymiams ?

Kai alergenas yra panaikinamas – plonasis žarnynas „atsistato“, sugrįžta pilnavertė laktazės gamyba ir laktozės netolerancijos požymiai išnyksta.

Kai kurie šaltiniai teigia, kad pašalinus alergeną (šiuo atveju karvės pieno baltymą ) žarnyno epitelio atsistatymas gali trukti nuo 4 iki 8 savaičių kūdikiams jaunesniems nei 3 mėnesiai, vyresniems nei 18 mėnesių mažyliams atsistatymas trunka apie savaitę. Štai, kodėl net panaikinus karvės pieno baltymą iš žindančios mamos raciono rezultatai matomi ne iš kart.

Ar visoms žindančioms mamoms reikia atsisakyti pieno produktų? TIKRAI NE ! Kaip ir visų kitų produktų – miltinių, raugintų, ankštinių ir t.t. Jei nėra mažylio jautrumo – valgykite sūrį ir užsikąskite raugintais kopūstais į sveikatą.

O kaip būna maitinant pieno mišiniu?

Maždaug 2,5 proc.  kūdikių yra alergiški/netoleruoja karvės pieno mišinių.

HA – iš dalinai hidrolizuotų baltymų pagaminti mišiniai yra lengviau virškinami,  geriau toleruojami kūdikių. Juose karvės pieno baltymų santykis atitinka motinos piene esančių baltymų santykį.  HA mišiniai gali sumažinti atopinio dermatito atsiradimo riziką, tačiau nėra rekomenduojami kūdikiams, kuriems jau nustatyta tikroji alergija karvės pieno baltymui

Tokiems mažyliams rekomenduojami labai hidrolizuotų baltymų pieno mišiniai. Jie nėra skirti sveikiems kūdikiams – tik tiems, kurie turi stiprią netoleranciją karvės pieno baltymui. Šiuose mišiniuose nėra ir laktozės. Tai- dar viena priežastis, kodėl tokie mišiniai turi būti skiriami ir duodami tik su gydytojo priežiūra. Žmogaus piene laktozės labai daug (lyginant su kitų žinduolių) yra ne veltui – manoma, kad ji atlieka labai svarbų vaidmenį vystantis smegenims.

Nors daugelių stirprios karvės pieno baltymo alergijos atvejų stipriai hidrolizuoti mišiniai yra veiksmingi, taičiau juose išlieka smulkių baltymų fragmentų (nebūtinai karvės pieno), kurie itin alergiškiems mažyliams gali išprovokuoti alergines reakcijas.  Tokiais retais atvejais  yra skiriami amino rūgščių mišiniai. Lietuvoje tam tikras jų kiekis iki 1 m. amžiaus yra kompensuojamas sunkiam atopiniam dermatitui gydyti.

Emilija Vičiūnienė
Soc. Tinklai
Latest posts by Emilija Vičiūnienė (see all)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *